La langue française

Accueil > Dictionnaire > Définitions du mot « assolir »

Assolir

[asɔlir]
Ecouter

Définitions de « assolir »

Assolir - Verbe

  • (Astronautique, très rare) Atterrir sur le sol d'un corps céleste.

    Puis, enveloppé dans une grappe de coussins gonflables, l’engin [Mars Exploration Rover] devrait rebondir sur le sol comme une balle de basket, jusqu’à 20 mètres de haut et 1 kilomètre plus loin, afin d’assolir dans un confort tout relatif. — Mathieu Ravaud, Les États-Unis repartent à l’attaque de Mars

Étymologie de « assolir »

(fin XXe siècle) Du mot sol, sur le modèle d'atterrir.

Usage du mot « assolir »

Évolution historique de l’usage du mot « assolir » depuis 1800

Fréquence d'apparition du mot « assolir » dans le journal Le Monde depuis 1945

Source : Gallicagram. Créé par Benjamin Azoulay et Benoît de Courson, Gallicagram représente graphiquement l’évolution au cours du temps de la fréquence d’apparition d’un ou plusieurs syntagmes dans les corpus numérisés de Gallica et de beaucoup d’autres bibliothèques.

Synonymes de « assolir »

Citations contenant le mot « assolir »

  • En aquest sentit, ha posat de relleu "l'esforç inversor efectuat pels accionistes. Sense el seu compromís i sense el compromís de tots els col·laboradors de Noucor, no seria possible assolir els resultats que estem obtenint", ha destacat Perdigó.
    ElNacional.cat — Noucor va assolir els 119 milions d'euros de facturació el 2023, un 19% més
  • El Barça va aterrar a Threads, una plataforma vinculada a Instagram, el passat 14 de desembre, la data que aquesta eina va obrir-se a Europa, i des d’aquell moment, el seu creixement ha estat exponencial, fins al punt de superar els sis milions de seguidors i seguidores en poc més d’un mes. Per posar en context aquesta xifra es pot explicar que és el primer club esportiu en assolir aquestes dades, per sobre del Manchester City, el PSG o el Manchester United, que ni tan sols arriben als cinc milions de seguidors.
    El Barça, primer club del món en assolir els sis milions de seguidors a Threads
  • A banda de les xifres, que són acceptades per la patronal i rebutjades pel sindicat, la ministra va lamentar precisament aquesta falta d’acord en el diàleg entre les dues parts i va anunciar que l’any que ve –ja al gener– es mantindran de nou contactes de cara a assolir un consens sense la necessitat d’intervenció de l’executiu. La proposta del ministeri no preveu la tretzena paga que reclama l’USdA, i Marsol va convidar a avançar en el diàleg i com a mínim que s’arribin a establir convenis sectorials.
    DiariAndorra.ad — El Govern anima patronal i sindicats a seguir negociant per assolir acords salarials
  • La consellera de Territori, Ester Capella i Farré, ha presentat avui a la C-32 a Mataró el programa 2023-2026 del Departament per a l’autogeneració i la sobirania energètica en la xarxa viària, que comportarà la instal·lació de 22 plantes fotovoltaiques per assolir l’autoconsum en les carreteres de titularitat de la Generalitat. Una xarxa de prop de 6.000 quilòmetres que representa la principal infraestructura de mobilitat a Catalunya. Aquest programa, que ja està en marxa, suposarà una inversió de 32,5 MEUR.
    Govern.cat — Territori instal·larà 22 plantes fotovoltaiq... - Govern.cat
  • L'objectiu de la llei de canvi climàtic és descarbonitzar la societat catalana el 2050. Però el 2050 és un horitzó massa llunyà davant de projeccions climàtiques que ens adverteixen que podem assolir l'escalfament mitjà global d'1'5 graus (la línia vermella que la ciència repeteix que no ens convé depassar) el 2030.
    CCMA — Energies renovables: estem en el camí d'assolir els objectius?, per Cori Calero

Traductions du mot « assolir »

Langue Traduction
Anglais soften
Espagnol ablandar
Italien ammorbidire
Allemand erweichen
Chinois 软化
Arabe تليين
Portugais suavizar
Russe смягчают
Japonais 柔らかくする
Basque leundu
Corse suavizza
Source : Google Translate API


Sources et ressources complémentaires

SOMMAIRE

Source : Google Books Ngram Viewer, application linguistique permettant d’observer l’évolution au fil du temps du nombre d'occurrences d’un ou de plusieurs mots dans les textes publiés.